Η εγγραφή είναι δωρεάν και το όλο project είναι έτσι κι αλλιώς μη κερδοσκοπικό.

Η ιδέα είναι η εξής: ας πούμε ότι θέλετε να πάτε ένα ταξίδι Βενετία - Γκρατς - Βιέννη και πίσω. Μπορείτε να δείτε τα προφιλ των μελών στη διαδρομή σας και να στείλετε mail σε όσους σας φαίνονται ενδιαφέροντες για να σας φιλοξενήσουν. Αυτοί μπορεί θαυμάσια να αρνηθούν ή και να σας αγνοήσουν αλλά αργά ή γρήγορα θα βρείτε κάποιον να σας φιλοξενήσει.
Δεν υποχρεούστε να κάνετε τίποτα (να ανταποδώσετε τη φιλοξενία ή κάτι άλλο) απλά να σεβαστείτε τη φιλοξενία που σας προσφέρεται. Πέρα από το οικονομικό όφελος, το σημαντικό στην ιστορία είναι ότι βλέπετε τη χώρα και την περιοχή μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου και αυτό είναι, νομίζω, η έννοια του ταξιδιού. Στο couchsurfing υπάρχουν και group για μοτοσικλέτα οπότε εκεί είναι ακόμα πιθανότερο να βρούμε καλή παρέα. Ακόμα και αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να σας φιλοξενήσουν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πάρετε πληροφορίες (πχ κάθε πότε έχει φέρυ από το σημείο Α για το σημείο Β;) ή να δώσετε ένα ραντεβού στο κέντρο μιας πόλης για ένα καφεδάκι και λίγη ξενάγηση!
Επειδή σίγουρα αναρρωτιέστε για το θέμα της ασφάλειας (και πού ξέρω εγώ ποιος είναι αυτός;) να σας πω 2 πράγματα.
1. Τα μέλη έχουν στα προφίλ τους σχόλια από άλλα μέλη. Αν, λοιπόν, βρείτε κάποιον με 50 θετικά σχόλια από ανθρώπους από όλον τον κόσμο μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλής.
2. Έχω φιλοξενήσει έτσι καμιά σαρανταριά άτομα σε 2 χρόνια και το καλοκαίρι του 2008 μαζί με τον teacher κάναμε ένα 15νθήμερο ταξίδι στας Ευρώπας όπου μείναμε μόνο σε μέλη σε 6 διαφορετικές πόλεις. Ποτέ δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα, αντίθετα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.
Εν πάσει περιπτώσει η ιδέα, ίσως, δεν είναι κατάλληλη για κάθε ψυχοσύνθεση